Tubahelden
. Weten wij wel wat een tuba is?

Oostende

Hij zwaaide goedlachs naar de badgasten. Met Leopold, koning van België aan het stuur van het golfwagentje flaneerden ze over de boulevard. Leopold sloeg zijn arm om de schouders van Mandela. Hij bracht zijn mond tot vlak bij zijn oor en fluisterde,‘wat je nu echt eens moet proberen zijn vlaamse frieten. Dat hebben ze bij jullie niet, je gaat het heerlijk vinden.’ Mandela stemde hiermee in.
Eerder die dag stond hij bij de aanblik van het ontbijt even met zijn mond vol tanden. Hij deed zijn kunstgebit uit en legde deze op tafel. Toen at hij vanille vla en gaf deze binnensmonds weer op. Hij slikte het ten tweede male door. Daarna liep hij naar het toilet en kwam het ten tweede male omhoog. Hierna was zijn eetlust verdwenen. Op een servet tekende hij een man die een boterham gesmeerd had een daarna met het broodmes een incisie in zijn buik had gemaakt om het eten direct in zijn maag te kunnen stoppen.
Het wagentje hield halt bij een frietkraam. Leopold keek toe hoe Mandela de frieten bestelde. Even later aten ze hun buikjes rond. Leopold, goed doorvoed, tilde zich als een zwaar reptiel terug achter het stuur en maneuvreerde het voertuig tot voor een cafe. Ze gingen naar binnen en namen plaats aan de bar. Na drie glazen cointreau barste Leopold los.‘Die rotzooi in Congo dat moet je ons maar vergeven, het ging daar gewoon niet zo lekker. Gelukkig sliep ik toen wel goed.’ Leopold liet zich achterover van zijn barkruk vallen en kirde van het lachen.‘Ik ben bij het graven van mijn eigen graf door mijn rug gegaan, daarom ben ik er nog. Ik ben een stuk vuil maar dat hoef jij me niet te vertellen.’ Mandela knikte en dronk zijn glas leeg. De koning krabbelde van de vloer en kroop terug op zijn kruk. Hij bestelde bier en zette zijn bril af. ‘Dat doe ik om me nog dronkener te wanen dan ik al ben. Niet dat ik nou zoveel drink, maar de drank, god, dat gaat er altijd wel in.’ Leopold gilde het uit. ‘Wie is de kapitein, het bewustzijn!’ Hij haalde een pijp uit zijn buideltas en begon te roken.
Mandela nam een slokje van zijn bier en staarde voor zich uit. Er vormden schuimvlokken op de mondhoeken van Leopold. Hij liep rood aan en brieste,’nu spelen we met vuur, Ik wil een vulkaan in werking zien!’ Zijn ogen draaiden weg.‘Liefdes pony, steekt u vooral diep in de waarheid. Of mag ik jij zeggen? Slaap zacht en wordt hard wakker.’ Hij boog voorover en duwde zijn neus hard op de bar. Toen hij overeind kwam was zijn gezicht op de bar blijven liggen. In de schaduw van de randen van zijn huid, daar waar het gezicht losgelaten had, zat eveneens zijn eigen gezicht. Maar het was kleiner en bleker. Hij pakte zijn gezicht van de bar en rook aan zijn neus. ‘Objectief beschouwd ben ik mezelf niet’ mompelde hij. Zijn tong leek niet langer in zijn kleinere gezicht te passen.
‘Er zijn zoveel overbodige dingen in deze wereld.Toch lijk ik alleen maar chaos aan chaos toe te kunnen voegen.’ Zijn mondslijm droop in dunne draden over zijn dikke tong en kletste op de vloer uiteen.‘Soms ben ik bang dat ik zal stikken in woorden die geen bestaansrecht hebben.’ Hij probeerde een slok te nemen. Dit lukte slechts met grote moeite.‘Ben ik iets dat uit de leegte komt en enkel in staat is om naar die leegte terug te keren?’
‘Ik wil niet dat je zo over jezelf denkt’ zei Mandela.‘Als je aan een rivier zou vragen of zij een goede rivier is, hoe denk je dan dat de rivier reageert?’ Leopold draaide zijn gelaat richting Mandela. Met bloeddoorlopen ogen en armen als geheven zwaarden vloog hij Mandela naar de keel. Deze probeerde zijn hoofd weg te draaien maar werd daardoor in zijn mond gestompt. Zijn kunstgebit vloog het cafe door. Leopolds stem klonk schel. ‘Ik heb een bewustzijn dat ballast met zich mee torst. Ik heb talloze handleidingen gelezen en kilo’s seks tekeningen opgegeten. We hebben geen schijn van kans!’ Mandela greep Leopold bij zijn achterhoofd en sloeg hem met zijn gezicht op de bar. Zijn oude gezicht klikte zich weer vast aan zijn hoofd.
Leopold heeft een aantal minuten buiten bewustzijn met zijn gezicht op de bar gelegen. Op zijn buik tekende Mandela een broodmes en een incisie om het eten direct in zijn maag te kunnen stoppen.

Mr Beekman, 12 January, 2014 at 01:36, onder de noemer van Gebruikelijke gekkigheid, Nieuws/Actueel. (permalink/RSS)